2006 – Bästa solist: Alexander Zethson, piano

Vinnare av stiftelsens pris till unga jazzmusiker, i kategorin bästa solist, tilldelades 2006 pianisten Alexander Zethson

Alexander Zethson är född 1988 i Karlstad, Värmland men baserad i Stockholm sedan 2006. Utbildad på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (2006-2009 och 2015-2017) med Sten Sandell, Kristine Scholz och Ove Lundin som huvudsakliga pianolärare. Bland andra musikaliska inspirationskällor finns Bud Powell, Morton Feldman, Cecil Taylor och Alice Coltrane. Sedan 2009 har han varit verksam som frilansande musiker på den nationella och internationella scenen för jazz- och improvisationsmusik. Han har också kontinuerligt jobbat med teater- och filmmusik, exempelvis med Örebro Länsteater (2018) samt som stumfilmspianist på exempelvis Filmhuset i Stockholm och Skärholmens Biograf.

Han medverkar i grupper som Niklas Barnös ”Je Suis!”, Martin Küchens ”Angles 9”, Goran Kajfes ”Tropiques” och Mats Gustafssons ”Fire! Orchestra”. Därtill har han samarbetat med Trondheim Jazz Orchestra, Norrbotten Big Band, Olav Mjelva och Mariam the Believer, samt driver den egna trion ”Yokada” . 2017 släppte trion debutalbumet ”Stillness & Sirens” och året dessförrinan släppte Zethson solodubbelskivan ”Pole of inaccessibility” – resultatet av ett tvåårigt konstnärligt-filosofiskt utforskande av pianots klangmöjlighet och ett undersökande av möjligheten till improvisation och destabilisering av skapandesubjektet, inom soloformatet.

För tillfället (2019) är Zethson, förutom sin egna konsertaktivitet, också aktiv i ett projekt som syftar till att stärka kontakten mellan musikscenerna i Grekland (där han har sin andra hemvist) och Stockholm. Han är även engagerad i en rad arrangörsföreningar och har genom åren även arrangerat egna konsertserier.